Centre de creació, producció i exhibició de pràctiques artístiques
Centre de creació, producció i exhibició de pràctiques artístiques

“Un altre turisme”

La sala d’exposicions designa molt més que un espai físic, és també la dimensió separada on es transfereix allò que en algun moment ha estat considerat com a real, simbòlic o decisiu; un espai expositiu que pot coincidir amb un món sencer mentre s’exhibeix, alhora, la possibilitat o la impossibilitat d’experimentar-lo. La instal·lació proposada per […]

La sala d’exposicions designa molt més que un espai físic, és també la dimensió separada on es transfereix allò que en algun moment ha estat considerat com a real, simbòlic o decisiu; un espai expositiu que pot coincidir amb un món sencer mentre s’exhibeix, alhora, la possibilitat o la impossibilitat d’experimentar-lo.
La instal·lació proposada per Diego Espada i el 3r Esquerra vol discórrer sobre el moment decisiu del viatge, el moment de l’experiència de qui sent l’impuls de ser viatger. Sabem que és des de la
teoria i el pensament que ja fa temps que es planteja la pregunta sobre la noció d’experiència del «touriste», és a dir, la pregunta sobre la pràctica del «voltar» en un temps i territori determinats. A «Un altre turisme», en canvi, s’assumeix la reivindicació de la possibilitat mateixa d’escollir entre poder tenir o no aquesta experiència per part de qualsevol persona, sense importar-ne les capacitats.

 

Reivindicació d’una possibilitat per a la tria, però també una possibilitat per a la intuïció performativa que hi ha darrere del procés de creació, en què es proposa la desfeta d’estereotips mentre es respecten les singularitats d’aquelles persones protagonistes que, d’una manera o una altra, han estat transformats per la càmera.

 

Aquesta producció ens convida, per tant, a «fer un vol» des de l’experiència quotidiana de persones amb capacitats no estàndards. Es tracta d’una sèrie d’imatges que, des de la sinceritat tècnica que permet el mitjà fotogràfic, han capturat un món que nosaltres podem visitar, també, com un lloc del món;  com un lloc on experimentem, en primera persona, tant l’impuls com les dificultats d’accedir-hi. Imatges fotogràfiques que, des de la sala d’exposicions, ens proposen l’experiència del viatge obrint el ventall de possibilitats a altres sensibilitats. A més, ens permet participar-hi de forma més accessible tot descobrint, a partir d’altres experiències sensorials, que podem fer-nos conscients del senzill gest d’obrir-se a l’entorn, d’acceptar com a visitants del territori allò que ens trobarem: els paisatges, les olors o els sons, les sensacions imprevistes; un gest senzill que no sempre es troba –en un primer moment i de la mateixa manera– a l’abast de tothom.

«Un altre turisme», del cicle expositiu Metaphorai FOTO, pren com a referència la guia d’experiències turístiques inclusives a la Costa Brava i al Pirineu de Girona editada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona, en la qual Diego Espada ha estat estret col·laborador.

 

Text de Robert G. Orallo

Actualitat relacionada