Centre de creació, producció i exhibició de pràctiques artístiques
Centre de creació, producció i exhibició de pràctiques artístiques

‘Work in progress’ residència Alberto Polo

La residència artística que està duent a terme el fotògraf Alberto Polo al Coespai Girona, a través de la qual s’ha generat un diàleg amb el 3r Esquerra, s’ha convertit en una oportunitat per a qualsevol persona que consideri que un fotògraf no necessita parlar de teoria sobre la imatge per construir o presentar la […]

La residència artística que està duent a terme el fotògraf Alberto Polo al Coespai Girona, a través de la qual s’ha generat un diàleg amb el 3r Esquerra, s’ha convertit en una oportunitat per a qualsevol persona que consideri que un fotògraf no necessita parlar de teoria sobre la imatge per construir o presentar la seva obra, i que la teoria pot prescindir de tot fotògraf –més enllà d’utilitzar-lo com a mer exemple– per desplegar-se en el món acadèmic.

En el transcurs d’aquesta residència a cavall entre juliol i agost, que ha inclòs unes jornades intenses, s’ha definit, de manera natural, un punt de partida que a hores d’ara ja ens sembla indiscutible: des del primer moment hi ha hagut el compromís de treballar sobre la imatge sense trair-la. A mida que s’anava desplegant sobre la taula i sobretot a la pantalla l’obra d’Alberto Polo, el nostre diàleg ha anat fent evident fins a quin punt és indispensable avançar sense falsejar unes imatges en les quals, en moments com els que vivim, s’hi busca la perfecció o se’ls exigeix massa, massa exposicions, massa crítiques, massa arxius, per qui sap si desvincular-les d’una imatge Instagram que, per a alguns, les vulgaritza. Hem pres, doncs, la decisió de parlar de la imatge sense trair-la perquè és en les ombres, en els marges, en els contrallums on es troba la possibilitat d’exhibir el desconcert necessari per gaudir de la imperfecció en la representació mentre s’aconsegueix transmetre experiències. No fallar, per tant, una imatge que fracassa feliçment pel que fa a la representació absoluta. I, sobretot, un fracàs de la imatge com a pla de treball per a aquesta segona residència vinculada al projecte de recerca Metaphorai FOTO 2021. Certament, a poques jornades de començar a plantejar la producció expositiva vinculada a aquesta residència artística, ens trobem amb un repte molt il·lusionant per als protagonistes del diàleg.

 

 

 

Amb això present, Alberto Polo ha anat desplegant, a partir del seu projecte inèdit “A l’ombra”, una manera orgànica de fotografiar hereva de tots els seus projectes anteriors, mentre, alhora, s’anaven establint nexes amb diferents concepcions de la imatge plantejades des de la recerca per part del 3r Esquerra, com ara qüestions sobre el posicionament del fotògraf/testimoni des de la seva pròpia experiència; un posicionament entès com un valor per a cada projecte, però també descarrega en la imatge de la intencionalitat en diferents moments del procés creatiu a l’hora de constituir i construir les propostes.

Es tracta de parts d’una manera d’entendre la fotografia que configuren la voluntat de transmetre el que es viu mentre es descobreix la intenció darrera i compartida amb nosaltres, de parlar, amb la metodologia del diàleg de la pròpia imatge i els gestos que incorpora, d’una imatge entesa com a pur llenguatge.

 

Actualitat relacionada