Dins “Parlem-ne? Cicle sobre relacions, poder i sexualitats”, vam tenir presencialment a la Marta Galán i la Susanna Barranco amb la presentació del seu projecte “El desig, els diners, els drets”.
Vam parlar de maternitat subrograda des d’una perspectiva feminista, recollint testimonis a favor i en contra. Ens van explicaran el procés de creació del projecte de teatre documental “Els diners, el desig, els drets” (programat a l’octubre 2019 a LaPlaneta dins la programació de Temporada Alta) on s’aborda la temàtica de la maternitat subrogada en relació (i alhora en conflicte) de la idea de “desig”.
Per aquells que no les coneixeu, la Marta Galan es dedica professionalment a l’escriptura de textos d’escena per a l’acció social, el documental i la performance amb l’objectiu de transmetre la
poètica política del quotidià. A més dirigeix, assessora i crea projectes artístics de desenvolupament cultural comunitari.
Susanna Barranco és directora i creadora escènica i audiovisual, actriu i autora. Els seus projectes parteixen de la perspectiva comunitària amb la voluntat que contribueixin a oferir la possibilitat de mostrar i transformar la realitat.
A l’obra donen veu a especialistes del negoci de la gestació subrogada de diferents llocs del món, a quatre mares gestants per a altri, a mares que reivindiquen els parts de plaer i a expertes sobre el control del cos de la dona pel sistema capitalista patriarcal. El primer que constaten dels que en són partidaris és una perversa apropiació del llenguatge feminista: “Diuen que les dones són mestresses del seu cos, que nosaltres parim, nosaltres decidim… Que no es queixin. Tan sols és una tècnica de reproducció assistida en què una dona cedeix voluntàriament la seva capacitat de gestar.”
“Els diners, el desig, els drets” és un manifest poètic; un intent d´il·luminar la potència transformadora i subversiva de la maternitat com a estadi sexual de la dona, una crida a retornar a l’ordre simbòlic de la mare per neutralitzar la violència que capitalisme i patriarcat exerceixen sobre els nostres úters.
Aquí podeu llegir l’entrevista realitzada per Carme Vinyoles, amb motiu de la presentació de la seva obra al CoEspai.